10 erinomaista tapaa epäonnistua yrittäjyyden tai itsensä työllistämisen ensimetreillä.

Olen toiminut yrittäjänä nyt yli 9 vuotta. Suurin osa tästä ajasta on mennyt toisten yrittäjien valmentamiseen myynnissä ja markkinoinnissa. Olen samalla yrittänyt opetella asiaa myös itse, siinä kuitenkaan onnistumatta.

Yrittämisen tarkoitus on yrittää. Ei onnistua.

Kun on riittävän pitkään toiminut itse yrittäjänä ja katsonut muiden yrittäjien touhua, tietyt kaavamaisuudet tulevat varsin tutuiksi. Alkaa nähdä samojen teemojen toistuvan uudelleen ja uudelleen.

Joten ajattelin laatia tällaisen yleisohjeen kaikille niille aloittaville itsensä työllistäjille, jotka haluavat epäonnistua varmasti sen oman juttunsa kanssa. Tehdä sellaisen niin kutsutun ”täydellisen mahalaskun” ei yhtään mihinkään.

1. Hanki ensin kulut, vasta sitten tulot

Tämä on erittäin tärkeää alkuvaiheessa. Varasto täyteen tuotteita, joiden menekistä ei ole varmuutta. Käyntikortit. Uudet nettisivut, graafinen design ja logo. Myös toimitilojen vuokraus kannattaa. Mieluiten niin, että maksaa 24 kuukautta vuokraa etukäteen.

Jos saa lainaa pankista tai Finnveralta, se kannattaa hävittää mahdollisimman nopeasti. Muuten ylimääräiset eurot saattavat vahingossa päättyä esimerkiksi markkinointiin, jossa ne voisivat oikein käytettynä tuottaa rahaa.

Ja sitähän kukaan ei halua.

Yrittämisen on tarkoitus on olla kallis ja aikaa vievä harrastus. Ne jotka tienaavat rahaa yrittämällä, tekevät jotain muuta kuin yrittämistä ja ovat ymmärtäneet asian väärin.

2. Hankkiudu eroon kaikista nykyisistä tuloistasi ja turvaverkoistasi, polta kaikki sillat takanasi ja hyppää tuntemattomaan pää edellä

Monia aloittavia yrittäjiä vaivaa tylsyys, tekemisen puute, liiallinen sosiaalinen tuki ja luovuus. Yrittäminen on niin helppoa, että on vaikea pitää itseään hereillä sen keskellä. Ystäväsi taputtelevat selkään ja kaduilla huudellaan ”Mitäs herra yrittäjälle kuuluu? Toivottavasti liiketoimintasi menestyy ja olet onnellinen”

Asiakkaat lappavat rahaa syliisi jatkuvasti ja sen jatkuva sullominen jätesäkkeihin on ainoa asia mihin palaa kaloreita.

Tästä syystä on tärkeää generoida itse itselleen lisää stressitekijöitä. Muuten nukahtaa rattiin. Yksi keinoista on se, että hajottaa kaikki turvaverkot ennen kuin ryhtyy puuhastelemaan yrittäjänä. Tällä tavalla varmistaa sen, että vanne alkaa kiristyä pään ympärillä heti ensimetreiltä asti.

Eli isosti lainaa ja kaikista nykyisistä säännöllisistä tuloista eroon mahdollisimman äkkiä. Jos sosiaalinen verkosto ympäristössäsi tukee tekemistäsi, vaihda seurasi välittömästi vittuileviin kyynikkoihin, jotka hokevat ensi metreiltä ”tuossa et onnistu” tai ”onkohan tuossa touhussa mitään järkeä”

Kun vanne puristaa riittävästi, saat aiheutettua itsessäsi taistele-pakene-jäädy reaktion. Tämä heilauttaa aivotoimintasi varsin primitiiviselle tasolle, josta käsin on mahdotonta tehdä järkeviä ratkaisuja.

Kun valvot yöt, syöt huonosti ja teet ylipitkää päivää, yrittäjyydestä saa mielenkiintoisempaa. Kun miettii, miten helvetissä tästä selvitään tai mistä saa rahat leipään, siitä saa luonnollista motivaatiota liiketoiminnan kehittämiseen. Ylenpalttinen stressi kaventaa ajattelua ja saa sokeasti tuijottamaan yhtä pistettä.

Jotkut väittävät, että kannattaisi tehdä pieniä riskittömiä kokeiluja siihen asti, että saa varmuuden homman kantavuudesta, mutta he puhuvat puuta heinää. Tai, että tarvitset jonkinlaista sosiaalista tukea ja kannustavan ympäristön. Ei pidä paikkaansa.

Ei kannata olla pelkuri tai muista riippuvainen raukkis. Kaikki munat vaan samaan koriin. Mitä isompi riski, sen isommat tuotot.

Ole yksinäinen susilauma.

3. Aina löytyy joku muu, joka myy palvelusi tai tuotteesi. Vältä myynti ja markkinointi kokonaan.

Jotkut sekoittavat yrittäjyyden siihen, että pitäisi myydä omia palveluita ja se on oikeastaan ainoa yrittäjän rooli. Tämä on tietysti täyttä potaskaa. Yrittäjyyden pointti on se, että siirryt suoraan työelämän hierarkian huipulle, perustamalla oman firmasi.

Toimitusjohtajana teet vain sitä mikä on sinusta kivaa ja mikä on sinulle mukavaa. Esimerkiksi ideoiden keksiminen on tärkeää. Kyllä joku muu sitten toteuttaa ne mielellään.

Myynti ja markkinointi on vastenmielistä käsien likaamista. Kannattaa enemmin keksiä tuote joka myy itse itsensä. Käyt sitten kertomassa erilaisissa tilaisuuksissa kuinka hieno idea sinulla on ja vaikka sitä ei ole myyty tai edes valmistettu yhtään kappaletta, siinä on miljoonan alku.

Kunpa jostakin vielä löytyisi joku urpo tekemään myyntiä ja markkinointia puoli-ilmaiseksi. Pääsisi sekin raukka osaksi tätä nerouttani.

4. Anna puskaradion laulaa itsesi miljonääriksi

Varmin markkinointipanostus on tietysti puskaradio. Se on siitä mielenkiintoinen ilmiö, että ihmiset alkavat puhua palveluistasi toisilleen ja suosittelemaan niitä eteenpäin. Ihan ilman mitään panostuksia.

Puskaradio toimii erityisen hyvin silloin jos sinulla ei ole

a. Nettisivuja joista saisi mitään selvää
b. Yhtään mainosta
c. Yhtään asiakasta entuudestaan
d. Miellyttävää persoonaa ja paljon ystäviä.
e. Palveluita, jotka olisi tuotteistettu mitenkään ymmärrettäviksi.

Perustat vain yrityksen ja puuhaat autotallissasi jotain. Kyllä se puskaradio sitten tuo sinulle ne asiakkaat. Joku saattaisi kysyä, että miten se on mahdollista jos kukaan ei tiedä yritystoiminnastani mitään?

Minäpä kerron. Vastaus on taikuus.

Puskaradio toimii, koska taikuus.

Tämä taikuuden avulla sitten tulee asiakkaita ja asiakkailta tulee sinulle rahaa. Ja sitten vaan ostamaan jätesäkkejä.

5. Ideat = euroja

Eniten rahaa yrittäjinä tienaavat idearikkaat henkilöt. Sellaiset, jotka keksivät nopeasti uusia ideoita ja paljon. Aina jossain on jotain uutta tarjolla ja entisten ideoiden toteuttaminen, kokeileminen tai loppuun asti saattaminen on ihan toissijaista.

Kokeileminen on siitä ankeaa, että siinä saattaisi oppia jotain. Esimerkiksi itsestään ja omista käsityksistä itsestä. Kun ei koskaan vaivaudu kokeilemaan mitään, ei tarvitse luopua käsityksestään, että onnistuu missä tahansa.

Ei kannata turhaan riskeerata mitään. Ideoi. Kerro ideoistasi kaikille. Kun ihmiset kyselevät mitä tapahtui edelliselle idealle, keksi lisää uusia. Ole aina aallonharjalla ja trendin ytimessä.

Uusi on uusi musta. Mitä nopeammin ideoit, sitä vähemmän sinun tarvitsee kehittyä oikeasti missään.

6. Ryhdy hommiin siksi, että haluat paljon rahaa nopeasti.

Jos haluat quick-fixin rahaongelmiisi, suosittelen lämpimästi yrittäjyyttä. Tämä on siis kakkosvaihtoehto pikavipeille. Yrittäjyys on pirun helppoa siinä mielessä, että ei tarvitse oikeastaan osata mitään. Riskejä ei ole.

Ei muuta kuin alkaa vain tahkoamaan rahaa ja repimään tuottoja muiden selkänahasta.

Ne puheet siitä, että aikaa oppimiseen ja sopeutumiseen uppoaisi about se kolmisen vuotta on täyttä roskaa. Se on vain pelottelutaktiikka ja huhu, joilla karsitaan pois heikot yksilöt. Muut ovat jo tekemässä rahaa tekemättä mitään yrittäjinä, sillä aikaa kun sinä köyhäilet menemään.

Älä tuhlaa aikaasi. Rikastu nyt. Perusta yritys. Rahaa. Jätesäkkejä.

7. Lähde liikenteeseen sen takia, että haluat olla ajallisesti vapaa ylihuomenna.

Oletko joskus tavannut ihmistä joka valittaa siitä, ettei ole mitään tekemistä? Minä olen. Useita. He ovat kaikki yrittäjiä.

Voi voi, kun olisi tekemistä enemmän. On vain tätä rahaa ja aikaa ja ei oikein ymmärrystä siitä mihin helvettiin sen kaiken tunkisi.

Yrittäjyys on nopein keino päästä irti oravanpyörästä ja siirtyä viettämään vapaaherran elämää. Tarvitsee vain nopeasti rakentaa sellainen rahaa takova sampo, joka kasvaa itsestään ja sitten voi vaihtaa vapaalle.

Sellaisen rakentaa kuka tahansa pässi viikossa tai parissa. Mitään erityisempää osaamista, harjoittelua tai epäonnistumista ei tarvita.

8. Matematiikka tappaa luovuuden, älä anna sen tehdä niin

Joskus olen valmentaessani yrittäjiä huomannut, että puhuessani rahasta, joku ihminen alkaa kurottaa kännykkänsä ”laskin”-sovellusta. Hän on ilmeisesti aikeissa ryhtyä laskemaan voisiko oma toiminta olla kannattavaa?

Voiko nykyisellä hinnoittelulla kattaa kulut?
Montako tuotetta tai palvelua pitää myydä kuukaudessa, että pysyy pinnalla?
Millaisilla myyntimäärillä toiminta olisi todella kannattavaa?

Ennen kuin tämä laumasta eksynyt lammas ehtii toteuttaa sekopäisen erheensä, olen syöksynyt hänen kurkkuunsa kiinni ja pikaisesti kuristanut hänet tajuttomaksi.

Kamppailulajitaustastani on tästä jonkin verran apua.

Kun hän tokenee muutamien minuuttien kuluttua, sanon hänelle, että "älä koskaan ala pilaamaan unelmiesi lentoa realismilla. Matematiikka on tässä vihollinen numero yksi, koska se pitää jalat maassa." Me haluamme korkealentoista menoa, eikä mitään roskaa. Think big, do nothing.

Sen jälkeen olen vienyt valmennettavan peilin eteen, pakottanut hänet katsomaan itseään silmiin peilistä ja hokemaan itselleen ”minä olen jumala, raha virtaa jätesäkkeihini joka minuutti enemmän ja enemmän. Laskimen käyttö on huijaamista”

Taustalla olen soittanut Adolf Hitlerin puheita, koska saksalainen psykoottinen huutaminen aiheuttaa minulle erektion.

Yritän siis sanoa, että älä sotke matematiikkaa sinne minne se ei kuulu. Esimerkiksi liiketoimintaan

9. Yritä palvella mahdollisimman montaa porukkaa, mahdollisimman monella palvelulla

Aina kun joku sanoo sanon fokusointi tai erikoistuminen, minä puristan käden nyrkkiin ja jyrsin pienen palasen kielestäni irti.

Todellisuudessa pätee sääntö nimeltä enemmän on enemmän. Sinulla on rajattomasti aikaa, rahaa ja energiaa joten miksi et palvelisi kaikkia, kaikilla mahdollisilla tavoilla ja mahdollisimman hyvin. Laita palvelutarjontasi myös nettisivuille näkyviin, että jokainen sinne puskaradion kautta hakeutunut asiakas tajuaa, että sinulta voi ostaa IHAN MITÄ TAHANSA.

Mikään ei ole uskottavampaa kuin sellainen asiantuntija, joka tarjoaa kaikkea. Koska se viestii siitä, että tämä henkilö osaa tehdä valintoja ja on muutenkin luotettava.

Mitä enemmän sinulla on asiakkaita, sitä enemmän voit tarjota heille palvelujasi ja sitä enemmän tienaat. Skaalaa itseäsi ja omaa aikaasi maksimiin.

Olen monesti todistanut sitä, että mitä useampaa asiaa yrittää tehdä yksin, sen paremmin menee. Suusta valuvan vaahdon määrä korreloi vahvasti sen kanssa, kuinka paljon fyffeä jää kouraan.

Kun mania alkaa, olet pysäyttämätön. Jos firmasi suurin kuluerä ei ole jätesäkit mihin varastoit kylmää käteistä, jokin on vialla liiketoiminnassasi. Laajenna tuotevalikoimaasi välittömästi.

10. Älä kuuntele kenenkään neuvoja, älä lue yhtäkään kirjaa, äläkä koskaan pyydä keneltäkään apua.

Jos voisin antaa sinulle vain yhden evään matkallesi yrittämiseen, se olisi narsismi. Vakavaluontoinen luonnehäiriö, joka estää sinua vastaanottamasta minkäänlaista palautetta ympäristöstäsi.

(Alkuperäinen sarjakuva: http://gunshowcomic.com/648)

Koska tiedätkö mitä. Sitä täällä tarvitaan: Luonnetta. Ja vahvin luonne on sellaisella, joka kieltää ympäröivän todellisuuden. Mikään ei läpäise pysäyttämätöntä panssarivaunua nimeltä hulluus.

Sinä tiedät jo nyt miten kannattaa tehdä. Olet uniikki lumpeenlehti jolla on kaikki vastaukset sisimmässäsi. Ehdit varsin hyvin tehdä kaikki ne virheet itse, mitkä jokainen muu on jo tehnyt aikaisemmin.

Miksi oppia toisten virheistä, kun voi oppia omista virheistä? Kuten jo sanoin, sinulla on rajattomasti aikaa, rahaa ja energiaa.

Älä anna mielesi saastua epäilystä tai negatiivisesta energiasta. Älä vastaanota mitään sellaisia viestejä, jotka saavat sinut kyseenalaistamaan itseäsi tai omaa toimintaasi.

Älä ainakaan koskaan lue tätä kirjaa. Vaikka saisitkin selata ensimmäiset 40 sivua ilmaiseksi.

- Timo

Timo Hyväri, yrittäjä, valmentaja ja toinen Sopeutumattomat-kirjan kirjoittajista.

Jätä kommenttisi